اینترنت استارلینک در ایران
استارلینک در همسایگی ایران ایستگاه زمینی میسازد
استارلینک، سرویس اینترنت ماهوارهای متعلق به ایلان ماسک، به طور رسمی در کمیسیون بورس و اوراق بهادار پاکستان ثبت شده است.
تریبون اقتصاد- گزارش رسانههای محلی پاکستان حاکی از آن است که استارلینک به عنوان بخشی از برنامههای خود برای ایجاد دو یا سه ایستگاه زمینی در پاکستان با هدف ارائه دسترسی مستقیم به اینترنت ماهوارهای برای مشتریان در سراسر کشور درخواست داده است.
به گزارش خبرگزاری خبرآنلاین، بر اساس پاسخ کتبی اداره مخابرات پاکستان (PTA) به کمیته دائمی سنا، این شرکت در حال اخذ مجوزهای لازم برای فعالیت در پاکستان است.
اوایل ماه جاری، ماسک تایید کرد که استارلینک درخواست مجوز برای راهاندازی خدمات اینترنتی در پاکستان را کرده است و منتظر تایید دولت است.
روز چهارشنبه، کمیته دائمی فناوری اطلاعات سنا (IT) مطلع شد که سرویس اینترنت استارلینک میتواند پس از تایید امنیتی در پاکستان راهاندازی شود که پیش نیاز اخذ مجوز در پاکستان بود.
اینترنت ماهوارهای استارلینک در کدام کشورها فعال است؟
با اضافه شدن ایستگاه مک مردو در قطب جنوب، اسپیس ایکس میگوید که سرویس اینترنت پهنای باند استارلینک مبتنی بر مدار آن اکنون به تمام هفت قاره میرسد.
این سرویس اخیراً در آفریقا فعال شده است و از موزامبیک و نیجریه شروع به کار کرده است و تا پایان سال در فیلیپین برای شروع ورود به جنوب شرقی آسیا عرضه میشود. همانطور که خود ماسک اشاره میکند، این سرویس حتی در پایینترین سطح جهان توسط دانشمندان در قطب جنوب مورد استفاده قرار میگیرد.
استارلینک مدتی است در استرالیا، نیوزلند و تعدادی از کشورهای قاره آمریکا و اروپا فعال بوده است.
قابل توجه است که اینترنت ماهواره استارلینک در بزرگترین کشور روی زمین، روسیه، فعال نشده است. اسپیس ایکس در اوایل سال جاری، اندکی پس از حمله روسیه، استارلینک را در اوکراین فعال کرد. هزاران گیرنده استارلینک نیز به اوکراین فرستاده شده اند تا مناطق جنگ زده را متصل نگه دارند. ماسک همچنین گزارش داده است که استارلینک موفق شده است در برابر تلاشهای روسیه برای مسدود کردن آن مقاومت کند.

جهت تهیه اقلام ضروری در شرایط بحرانی و حساس به این صفحه مراجعه کنید.فروشگاه اینترنتی آسان توزیع
اسپیسایکس اعلام کرد که نسل جدید ماهوارههای استارلینک بهزودی سرعتی ۲ گیگابیت بر ثانیه را در اختیار کاربران قرار خواهد داد.
به گزارش گروه فضا و نجوم خبرگزاری تسنیم، گوئین شاتول، رئیس اسپیسایکس، اعلام کرد که نسل جدید ماهوارههای استارلینک بهزودی سرعتی 2 گیگابیت بر ثانیه را در اختیار کاربران قرار خواهد داد. این رقم 25 برابر سریعتر از میانگین سرعت اینترنتی است که کاربران آمریکایی در حال حاضر تجربه میکنند. او تأکید کرد که پیشرفتهای این شرکت در حوزه ارتباطات ماهوارهای مشابه روند قانون مور در صنعت تراشههای کامپیوتری است.
در سخنرانی اخیر خود، شاتول به پیشرفتهای سریع اینترنت استارلینک اشاره کرد و گفت که این روند میتواند با قانون مور مقایسه شود. طبق این قانون، تعداد ترانزیستورهای یک تراشه هر دو سال دو برابر میشود و به تبع آن، عملکرد تراشهها بهشدت بهبود مییابد. اسپیسایکس نیز همین سرعت پیشرفت را در توسعه فناوریهای ارتباطات ماهوارهای دنبال میکند.
سرعت 2 گیگابیتی برای کاربران استارلینک
در حال حاضر، کاربران استارلینک با استفاده از دیشهای کنونی این شرکت میتوانند به سرعت دانلودی بین 100 تا 200 مگابیت بر ثانیه دست یابند. این دیشها که قیمت آنها 349 دلار است، بسته به منطقه، سرعتهای متفاوتی ارائه میدهند. شاتول اعلام کرد که با توسعه نسل جدید ماهوارهها، یک دیش واحد قادر خواهد بود سرعت گیگابیتی را به کاربران ارائه کند.
هنوز مشخص نیست که برای دستیابی به سرعتهای بالاتر، کاربران به سختافزار جدید نیاز خواهند داشت یا ارتقاء نرمافزاری کافی خواهد بود. با این حال، اسپیسایکس در تلاش است تا با اخذ مجوز از کمیسیون ارتباطات فدرال (FCC)، از باندهای رادیویی بیشتری در ماهوارههای خود استفاده کند. این شرکت همچنین پیشنهاد داده است که ماهوارههای استارلینک در مدارهای نزدیکتر به زمین قرار گیرند و تعداد آنها به 30 هزار ماهواره افزایش یابد.
از سال 2016، دستیابی به سرعت اینترنت گیگابیتی یکی از اهداف کلیدی اسپیسایکس بوده است. این هدف در هفتههای اخیر، پس از موفقیت پرتاب استارشیپ، به واقعیت نزدیکتر شده است. استارشیپ که برای ارسال انسان به ماه و مریخ طراحی شده، قادر است ماهوارههای سنگینتر و پیشرفتهتری را به مدار زمین منتقل کند. این قابلیت، نقطه عطفی در تحقق چشمانداز اسپیسایکس برای ارتباطات سریعتر و کارآمدتر محسوب میشود.
اسپیس ایکس روز گذشته با انتشار پستی در شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق) با انتشار ویدیویی کوتاه از تنظیم دیشهای ماهوارهای استارلینک اعلام کرد: «استارلینک بیش از 3 میلیون نفر را با اینترنت پرسرعت در 100 کشور، منطقه جغرافیایی و بسیاری از بازارها متصل میکند.»
اینترنت استارلینک در ایران

استارلینک اسپیس ایکس به نقطه عطف جدیدی دست پیدا کرد: 3 میلیون کاربر درجهان
«ایلان ماسک»، مدیرعامل اسپیسایکس با انتشار پیامی از مشتریان خود تشکر کرد و به تیمش برای رسیدن به 3 میلیون مشترک در 99 کشور تبریک گفت.
شرکت اسپیسایکس با سرعت کار کرده است تا بتواند سرویس ماهوارهای Starlink را به این مرحله برساند. هدف اصلی استارلینک این است که اتصال اینترنت را به مکانهای بدون سرویس یا بدون خدمات اینترنتی در سراسر جهان بیاورد. هرچند همه کاربران در اکثر مناطق میتوانند از این سرویس استفاده کنند.
اسپیسایکس اولین گروه از 60 ماهواره خود را در ماه می 2019 به مدار پایین زمین فرستاد و امروز حدود 6000 ماهواره کوچک را در مدار زمین قرار داده است. استقرار اولیه ماهوارههای استارلینک، راه را برای راهاندازی سرویس بتا در اکتبر 2020 هموار کرد. تا فوریه سال بعد، این سرویس نتوانست حدود 10 هزار کاربر در سراسر جهان داشته باشد. در دسامبر 2022 تعداد کاربران استارلینک به حدود یک میلیون نفر رسید و حالا نقطه عطف جدیدی را رقم زده است.
هزینه خدمات این سرویس برای مشتریان مسکونی از 120 دلار در ماه برای اینترنت نامحدود شروع میشود. ماهوارههای استارلینک نهتنها توسط مشتریان مسکونی و تجاری، بلکه توسط خطوط هوایی برای دسترسی به اینترنت در پرواز و همچنین کشتیهای کروز استفاده میشود تا مسافران بتوانند در دریا در ارتباط باشند. این فناوری همچنین برای کمک به مناطق آسیبدیده کاربرد دارد.
استارلینک چیست؟
استارلینک (Starlink) نام پروژهایه که توسط شرکت اسپیس ایکس (SpaceX) به رهبری ایلان ماسک طراحی و اجرا شده. هدف اصلی پروژه استارلینک به زبان ساده، اینه که خدمات اینترنت به دورترین نقاط کره زمین برسه. در واقع، برای کشورها یا موقعیتهای جغرافیایی خاص مثل قطب جنوب یا کوهستانها و بیابانهایی که هزینه ساخت دکلهای مخابراتی و کابلکشی خیلی بهصرفه نیست، اینترنت ماهوارهای استارلینک میتونه به کار بیاد و مردمی که در اون نقاط هستن به راحتی به اینترنت دسترسی داشته باشن.
نام استارلینک از دو کلمه Star به معنی ستاره و Link به معنی اتصال، گرفته شده. این یعنی پروژه استارلینک با قرار دادن تعداد زیادی ماهواره در مدار زمین، مجموعهای از ستارههای مصنوعی رو برای ارتباط گرفتن اهالی زمین به اینترنت به وجود آورده.
در سایت رسمی استارلینک، در معرفی این شرکت گفته شده:
“استارلینک اولین و بزرگترین صورت فلکی ماهوارهای در جهان است که از مدار پایین زمین برای ارائه اینترنت پهن باند با قابلیت پشتیبانی از خدمات استریم محتوا، بازی آنلاین، تماسهای ویدیویی و موارد دیگر استفاده میکند. استارلینک با بهرهگیری از ماهوارههای پیشرفته و سختافزار خود کاربر، اینترنت پرسرعت و کم تاخیر را به کاربران سراسر جهان ارائه میکند.”
تاریخچه مختصر استارلینک
در ژانویه 2015 ایلان ماسک، مدیرعامل شرکت اسپیس ایکس درخواست ارسال حدود 4000 ماهواره به مدار پایین زمین رو به سازمانهای بینالمللی مربوطه ارسال کرد. اون زمان، هنوز مشخص نبود که این ایدهی ایلان ماسک اصلاً مجوز میگیره یا نه. بعد از موافقت سازمانهای بینالمللی، ایلان ماسک بلندپروازیش رو بیشتر کرد و تونست مجوز ارسال 12 هزار ماهواره به فضا رو از سازمان ارتباطات فدرال آمریکا دریافت کنه.
شاید پیش خودتون فکر کنید خب 12 هزار تا ماهواره که چیزی نیست! اما برای درک بهتر این موضوع باید بدونید که تا 7 نوامبر 2022 فقط 14450 ماهواره در «کل تاریخ» به فضا پرتاب شده که فقط 6800 مورد از اونها الان فعال هستن؛ این در حالیه که در عرض کمتر از 5 سال، اسپیس ایکس «بیش از 6 هزار» ماهواره فعال در مدار زمین قرار داده که عدد فوقالعادهایه.
شرکت اسپیس ایکس در فوریه 2018 دو سفینه آزمایشی به نامهای TinTinA و TinTinB رو با موفقیت به فضا پرتاب کرد. اما اولین 60 ماهواره استارلینک در 23 می 2019 با موشک فالکون 9 اسپیس ایکس به فضا پرتاب شد و با موفقیت در ارتفاع 550 کیلومتری زمین قرار گرفت. به مرور، ماهوارههای بیشتری از شرکت استارلینک در مدار زمین قرار گرفتن و قراره این تعداد به بیش از 30 هزار ماهواره برسه.
تعداد ماهوارههای استارلینک
تا سپتامبر 2024، اسپس ایکس حدود 7 هزار ماهواره به فضا پرتاب کرده که 597 مورد از اونها به دلایل مختلف در مدار قرار نگرفتن و 6426 عدد فعال هستن. ماهوارههای استارلینک در فاصله 550 کیلومتری از زمین قرار دارن و میتونید وضعیت اونها روی کره زمین رو به صورت لحظهای در این سایت مشاهده کنید.
نقاط قوت استارلینک
- پینگ پایین برای بازیهای آنلاین: یکی از مهمترین مزایای اینترنت استارلینک برای گیمرها، پینگ پایین این اینترنته. پینگ پایین یعنی زمان کمتری برای ارسال و دریافت دادهها بین دستگاه شما و سرور بازی صرف میشه و در نتیجه، بازی رو میتونید بدون تاخیر آزاردهنده اجرا کنید.
- حجم نامحدود و بالا: میتونید از طرحهای مختلف این اینترنت استفاده کنید و به حجم نامحدود دسترسی داشته باشید. طرح استاندارد این اینترنت که حجم نامحدود در اختیارتون قرار میده هزینه اشتراک 120 دلاری در ماه داره.
- سرعت بالا: سرعت اینترنت استارلینک از اینترنت 4G بالاتره و میتونه به سرعت 25 تا 100 مگابیت بر ثانیه بر طرح استاندارد و سرعت 40 تا 220 مگابیت بر ثانیه برای طرح ویژه برسه.
- پوشش گسترده حتی به مناطق دوردست: مهمترین نقطه قوت این اینترنت اینه که میتونید روی قله کوه، وسط کویر یا جنگل یا دریا بهش متصل بشید و از خدماتش استفاده کنید.
نقاط صعف استارلینک
- هزینه زیاد: این اینترنت به هیچ وجه رایگان نیست و نسبت به اینترنت خانگی (ADSL یا فیبر نوری) یا حتی اینترنت موبایل هزینه بیشتری داره. هزینه این اینترنت به صورت دلاری پرداخت میشه و برای کاربرهای ایرانی خیلی به صرفه نیست مگر اینکه در نقاطی زندگی کنن که اصلاً دسترسی به اینترنت وجود نداشته باشه.
- آلودگی نوری: اعتراضهای زیای از سوی سازمانهای بین المللی نجوم مطرح شده که قرار گرفتن ماهوارههای استارلینک باعث اختلال در کار این سازمانها شده. نورانی بودن این ماهوارهها کار رصد ستارگان رو سخت کرده و به همین دلیل محدودیتهایی برای ماهوارههای استارلینک به وجود آوردن.
- وابستگی به آب و هوا: با توجه به وضعیت آب و هوا، کیفیت اینترنت استارلینک تغییر میکنه. طوفانها و وضعیت بد جوی میتونه سرعت اینترنت استارلینک رو کاهش بده و تاخیرهای زیادی به وجود بیاره.
- مشکلات قانونی: در ایران و خیلی از کشورها، استفاده از تجهیزات اینترنت ماهواره ای استارلینک قانونی نیست و مجازاتهایی برای کسانی که ازش استفاده کنن وضع شده.
- مشکلات امنیتی: ماهوارههای استارلینک میتونن با سایر سیگنالهای ماهوارهای، رادیویی و حتی برخی دستگاههای الکترونیکی تداخل ایجاد کنن و مورد حمله گروههای هکری قرار بگیرن.
- زبالههای فضایی: ارسال تعداد زیاد ماهواره به فضا، نگرانی افزایش زبالههای فضایی رو هم بیشتر کرده و گروههای زیادی به همین خاطر با پروژه استارلینک مخالفت کردن.
اینترنت استارلینک چطور کار میکنه؟
اینترنت استارلینک از چهار جزء تشکیل شده که عبارته از:
- ماهوارههای استارلینک: این ماهوارهها در فاصله نزدیک به هم روی مدار زمین قرار دارن و برای دسترسی به اینترنت باید به این ماهوارهها متصل شد.
- دیش: برای اتصال به ماهوارههای استارلینک، باید دیش مخصوص این شرکت رو هم خریداری کنید تا سیگنال ماهوارهها رو دریافت کنه و بتونه بهشون وصل بشه.
- مودم: در کنار دیش، باید روتر استارلینک قرار بگیره که کار تبدیل سیگنال دریافتی به دادههای قابل تشخیص کامپیوتر یا موبایل رو داره. این روتر هم باید خریداری بشه.
- بسته اینترنت: باید اکانت خودتون رو در سایت استارلینک فعال کرده و به صورت ماهیانه هزینه اشتراک بستهای که میخرید رو پرداخت کنید.
شیوه نصب و راهاندازی استارلینک
قبل از بررسی شیوه راهاندازی اینترنت استارلینک باید تاکید کنیم که استفاده از این اینترنت در ایران غیرقانونیه و در صورت اطلاع مراجع قضایی، مجازاتهای سنگینی برای استفاده کنندگان از این اینترنت وجود داره. اما اگه در کشورهای دیگهای هستید یا در صورتی که استارلینک تونست مجوز استفاده در ایران رو دریافت کنه، میتونید با استفاده از مراحل زیر، این اینترنت رو خودتون راهاندازی کنید:
- خرید تجهیزات و اشتراک: باید در سایت استارلینک ثبتنام کنید و هزینه تجهیزات (دیش، روتر و کابلها) رو به صورت دلاری پرداخت کرده و یه بسته ماهانه هم بخرید. بعد از خرید، این تجهیزات از طرف شرکت، براتون ارسال میشه.
- پیدا کردن بهترین مکان برای دیش: بعد از باز کردن بسته تجهیزات، باید محل مناسبی برای قرار دادن دیش استارلینک پیدا کنید. ترجیحاً مکانی رو انتخاب کنید که ماهواره دید بهتری به آسمان داشته باشه و بتونه راحت به جهات مختلف بچرخه. پایه دیش رو به زمین کاملاً محکم کنید و اجازه ندید که لرزشی داشته باشه. این مورد روی کیفیت اینترنت تاثیر منفی میذاره.
- اتصال دیش به مودم: حالا وقتش رسیده با کابل بلندی که داخل جعبه قرار داره، دیش رو به روتر استارلینک متصل کنید. روتر به برق نیاز داره. حتماً باید برقش رو تامین کنید تا بتونید به اینترنت دسترسی داشته باشید.
- نصب اپلیکیشن استارلینک: لازمه تا اپلیکیشن استارلینک رو روی گوشی هوشمندتون نصب کنید. وارد اکانتتون بشید و تنظیمات مربوط به مودم استارلینک رو داخل اپلیکیشن انجام بدید.
ورژنهای مختلف استارلینک
ماهوارههای استارلینک نسخهها یا ورژنهای مختلفی دارن که با توجه به تکنولوژی به کار رفته در اونها شناخته میشن. در ادامه نسخههای مختلف این ماهواره رو بهتون معرفی میکنیم.
ورژن 1
نسخه اول یا استارلینک ورژن 1 اولین سری از ماهوارههای استارلینک بود که شرکت اسپیس ایکس به فضا پرتاب کرد. این ورژن الان دیگه وجود نداره و همه کسایی که میخوان اینترنت ماهواره ای استارلینک بخرن، ورژن 2 و 3 رو میخرن که از نظر سرعت و قدرت اتصال به ماهوارهها جدیدترن. این ورژن بخاطر محدودیت سرعت، تداخلهای زیاد فرکانسی و پایداری کم، خیلی زود از رده خارج شدن.
ورژن 2
از 23 فوریه 2023 شرکت اسپیس ایکس، ماهوارههای ورژن 2 رو به فضا پرتاب کرد. این ماهوارهها از نظر شکل ظاهری دیش، پایه و مودم، با نسل قبلی فرق دارن و سرعت و پایداری بالاتری برای اتصال با ماهوارهها رو در اختیار شما قرار میدن.
ورژن 3
نسل سوم استارلینک در واقع همون ورژن 2 هست با این تفاوت که در مودم (روتر) اون بهبودهایی به وجود اومده تا تاخیر کمتر و پایداری بیشتری داشته باشه. این ورژن برای استفاده در محیط های شلوغ و بد آب و هوا هم کاربرد داره.
ورژن بیزینس
این ورژن در واقع یه سرویس ویژه برای کسب و کارهاست و پهنای باند و سرعت بیشتری در اختیار شرکتها قرار میده. این ورژن پشتیبانی اختصاصی داره و امنیت بیشتری برای مشاغل و سازمانهای دولتی یا خصوصی در نظر گرفته. هزینه ورژن بیزینس گرونتر از ورژنها معمولیه.
ورژن مینی
یه نسخه با ابعاد کوچیکتر و وزن سبکتر از تچهیزات استارلینک هم وجود داره که به ورژن mini شناخته میشه. این ورژن برای گروههای آفرود یا کسایی که به دل جنگل یا کویر میزنن و دوست دارن اونجا اینترنت داشته باشن مناسبه و به راحتی میشه جابهجاش کرد.
اینترنت استارلینک در ایران
سال 2022 وزارت خزانهداری آمریکا، تحریمهای مربوط به تکنولوژیهای ارتباطی ایران رو لغو کرد و به شرکت استارلینک اجازه داد، خدماتش رو به کشور ایران هم ارائه بده. الیته این به معنی قانونی بودن دسترسی به اینترنت استارلینک در ایران نیست. استارلینک برای گرفتن مجوز ارائه خدمات به صورت رسمی در هر کشوری، باید مجوزهای مربوط به قوانین اون کشور رو دریافت کنه. این کمپانی هنوز مجوزهای مربوط به ایران رو دریافت نکرده ولی افرادی که در ایران تجهیزات استارلینک داشته باشن میتونن از طریق دیش، به ماهوارههای این شرکت وصل بشن.
آیا استارلینک در ایران قابل استفادهست؟
به صورت قانونی خیر ولی به صورت غیرقانونی بله. تجهیزات استارلینک به صورت غیرقانونی وارد ایران میشه و شرکتهای گمنام، این تجهیزات رو در اختیار کاربرها قرار میدن. خرید اشتراک و تجهیزات رو همین شرکتها انجام میدن که متاسفانه کلاهبرداری های بسیار زیادی هم در این زمینه گزارش شده.
در ایران با خرید تجهیزات استارلینک و اشتراکش میتونید به ماهوارههای این شرکت متصل بشید. این اتصال در مناطق شمال غربی ایران که به ایستگاه زمینی استارلینک (gateway) در ترکیه نزدیکتره، سرعت و کیفیت بالاتری داره.
چند نفر در دنیا و ایران از استارلینک استفاده میکنن؟
تعداد کاربرهای استارلینک در ایران مشخص نیست و نمیشه عدد مشخصی براش اعلام کرد. اما کاربرهای این شرکت در دنیا از فوریه 2021 تا سپتامبر 2024 مشخصه:
- فوریه 2021: حدود 10 هزار کاربر
- فوریه 2022: حدود 250 هزار کاربر
- ژوئیه 2022: حدود 500 هزار کاربر
- دسامبر 2022: حدود 1 میلیون کاربر
- سپتامبر 2023: حدود 2 میلیون کاربر
- مارچ 2024: حدود 2.5 میلیون کاربر
- می 2024: حدود 3 میلیون کاربر
- سپتامبر 2024: حدود 4 میلیون کاربر
اولین کشورهایی که به صورت رسمی اجازه دسترسی به اینترنت ماهوارهای استارلینک رو به کاربرهاشون دادن، آمریکا، کانادا و ژاپن بودن اما به مرور زمان کشورهای دیگهای هم به این جمع اضافه شدن و حالا بیش از 100 کشور در دنیا، اجازه دسترسی به این اینترنت دارن که مهمترین کشورها عبارته از:
- کشورهای آسیایی: ژاپن، فیلیپین، مالزی، مالدیو، مغولستان، اندونزی، یمن و …
- کشورهای اروپایی: انگلستان، آلمان، اتریش، هلند، بلژیک، پرتقال، سوئیس، ایتالیا، سوئد، اسپانیا، نروژ و …
- کشورهای آفریقایی: نیجریه، سودان جنوبی، زیمباوه، کنیا، موزامبیک و …
- کشورهای آمریکایی: آمریکا، کانادا، شیلی، مکزیک، برزیل، آرژانتین، کلمبیا
- کشورهای اقیانوسیه: استرالیا، نیوزیلند و …اینترنت استارلینک در ایران
مجازات استفاده از استارلینک در ایران چیه؟
شاید سوال بهتر این باشه که بپرسیم: «استفاده از اینترنت ماهواره ای استارلینک در ایران جرمه؟» دو پاسخ متفاوت برای این سوال وجود داره. بعضی از حقوقدانها معتقدن با توجه به اینکه قانون ممنوعیت استفاده از ماهواره مربوط به سال 1373 اشاره مستقیم به تجهیزات ماهوارهای دریافت صدا و تصویر (تلویزیون) داره، نمیشه به طور قطع گفت که «استفاده» از ماهواره استارلینک جرم محسوب بشه.
اما با توجه به اینکه تجهیزات استارلینک به صورت غیرقانونی (قاچاق) وارد کشور میشه، خرید و فروش اونها جرمه و مجازاتی براش در نظر گرفته شده؛ طبق ماده 752 قانون مجازات اسلامی کسایی که مرتکب خرید و فروش کالای قاچاق بشن به حبس از 1 تا 3 سال و جزای نقدی تا 100 میلیون تومان جریمه میشن و ممکنه هر دوی این مجازاتها براشون در نظر گرفته بشه.
حالا سوالی که پیش میاد اینه که «استارلینک قابل ردیابیه؟» اگه بخوایم خیلی ساده پاسخ بدیم باید بگیم بله. بخاطر گسترده نشدن استفاده از اینترنت استارلینک، هنوز مراجع قضایی و امنیتی به صورت جدی وارد این قضیه نشدن ولی به راحتی میشه سیگنالهای این ماهوارهها و دیشهایی که روی زمین نصب شده رو ردیابی کرد. با توجه به غیرقانونی بودن این تجهیزات، استفاده و نگهداری از اونها ریسک بزرگیه. مخصوصاً اگه با اینترنت استارلینک از سایتهای دولتی بازدید کنید، احتمال ردیابی شما بیشتر هم میشه.
هزینه ماهیانه استارلینک در ایران چقدره؟
قیمت مودم و تجهیزات استارلینک در دنیا مشخصه ولی در ایران به دلیل غیررسمی بودن، قیمتهای عجیبی براش وجود داره. در سایت رسمی استارلینک هزینه خرید تجهیزات (دیش، ماهواره، پایه و کابلها) بین 350 تا 600 دلار نوشته شده. اما قیمت خرید این تجهیزات در ایران متفاوته و دلالهای زیادی در مسیر خرید و فروش تجهیزات استارلینک قرار دارن که قیمتهای عجیب و غریبی براش تعیین کردن.
در زیر قیمتهای غیررسمی تجهیزات استارلینک که در ایران به فروش میرسه رو قرار دادیم. این قیمتها در تاریخ نوشتن این متن (آبان 1403) از فروشنده غیرقانونی استعلام شده:
- قیمت ورژن 2: 75 میلیون تومان
- قیمت ورژن 3: 90 میلیون تومان
- قیمت ورژن مینی: 125 میلیون تومان
- قیمت ورژن بیزینس: 145 میلیون تومان
در سایت استارلینک قیمت حق اشتراک و طرحهای مختلفی برای کاربرهای شخصی و شرکتی در نظر گرفته شده که در صورت خرید رسمی و قانونی میتونید از این طرحها استفاده کنید. انواع طرحهای اینترنت استارلینک که در سایت نوشته شده به شرح زیره:
طرحهای شخصی:
- طرح Residential (برای کاربران خانگی و ثابت بدون محدودیت حجم): ماهانه 120 دلار
- طرح Roam (برای کاربران در حرکت): ماهانه 50 دلار برای حجم 50GB و ماهانه 165 دلار برای حجم نامحدود
- طرح Boats (برای جزیرهها و مناطق با دسترسی سخت با اولویت بالای خدمات و پشتیبانی): ماهانه 250 دلار برای حجم 50GB و ماهانه 1000 دلار برای حجم 1 ترابایت
طرحهای بیزینس:
- طرح Fixed Site (برای مشاغل با کاربران زیاد): ماهانه 140 دلار (حجم 40GB) – ماهانه 250 دلار (حجم 1TB) – ماهانه 500 دلار (حجم 2TB)
- طرح Land Mobility (برای مشاغل موجود در جزیرهها یا دریا): 250 دلار (حجم 50GB) – 1000 دلار (حجم 1TB) – 5000 دلار (حجم 5TB)
اینترنت استارلینک در ایران
قیمت طرحهای اینترنت استارلینک در ایران
ما از سایتها و افرادی که اقدام به فروش تجهیزات و اشتراک استارلینک میکنن، در زمینه قیمت طرحهای این شرکت در ایران پرسوجو کردیم. هزینه اشتراک ماهانه طرح با سرعت 200 تا 300 مگابیت بر ثانیه رو 59 دلار اعلام کردن که با هیچکدوم از طرحهای رسمی سایت استارلینک سازگاری نداره. حتماً قبل از خرید طرحها و تجهیزات استارلینک، مطمئن بشید که شخص فروشنده، مطمئن و قابل اعتماد باشه تا هزینهای که پرداخت میکنید هدر نره.
بنابراین اگه با تبلیغاتی مثل «خرید استارلینک از دیجی کالا!» یا «خرید اینترنت رایگان استارلینک» یا «خرید اینترنت بدون فیلتر استارلینک» مواجه شدید، خیلی مراقب باشید چون هیچکدوم از این ادعاها درست نیست.
سرعت اینترنت استارلینک در ایران چقدره؟
سرعت اینترنت استارلینک به منطقه جغرافیایی، طرحی که خریداری کردید و وضعیت جوی منطقه ارتباط داره. اما به طور کلی، با استفاده از این اینترنت میتونید به سرعت بین 50 تا 200 مگابیت بر ثانیه دست پیدا کنید. سرعت استارلینک در ایران هم در همین حدوده و طبق آخرین بررسیهایی که انجام شده سرعت دانلود استارلینک در ایران بین 150 تا 300 مگابیت بر ثانیه و سرعت دانلود بین 10 تا 25 مگابیت بر ثانیهست.
اما سوالی که مطرح میشه اینه که پینگ استارلینک چقدره؟ پینگ استارلینک در کشورهایی که دکل زمینی (Gateway) استارلینک دارن، به کمتر از 25 میلی ثانیه میرسه. اما بخاطر نبود دکل زمینی در ایران، پینگ استارلینک در ایران به حدود 80 میلی ثانیه میرسه. در واقع میزان تاخیر رفت و برگشت دادهها توسط این اینترنت در ایران 80 میلی ثانیهست که خب نسبت به کشورهای دیگه بالاتره.
چه عواملی باعث کاهش سرعت استارلینک میشه؟
عوامل مختلفی میتونه سرعت اینترنت ماهواره ای استارلینک رو کاهش بده که عبارته از:
- نبود ایستگاه زمینی استارلینک (Gateway): نزدیکترین ایستگاه زمینی استارلینک به ایران، ایستگاه ترکیهست که همین موضوع باعث میشه سرعت انتقال دادهها با کندی مواجه بشه.
- وضعیت جغرافیایی: در مناطق شهری و شلوغ که دیشهای استارلینک به راحتی نمیتونن به آسمان دید داشته باشن و به ماهوارهها متصل بشن، سرعت اینترنت کمتر از مناطق روستاییه.
- وضعیت جوی: در مناطقی که هوا صاف باشه، کیفیت و سرعت اینترنت استارلینک بیشتره.
- تجهیزات: نسخههای جدید مودمها و دیشهای استارلینک، به فناوریهای جدیدی مجهز شدن و میتونن اینترنت رو با کیفیت بالاتری در اختیار کاربرها قرار بدن.
استفاده از اینترنت استارلینک در ایران چه ملاحظاتی داره؟
همینطور که پیش از این هم گفتیم، خرید تجهیزات استارلینک در ایران غیرقانونیه. این تجهیزات به صورت قاچاق وارد کشور میشن و در صورتی که مراجع قضایی از وجود اونها مطلع بشن، مجازاتهایی رو برای افرادی که این تجهیزات رو وارد کشور کرده و خرید و فروش میکنن در نظر گرفتن. بنابراین قبل از خرید و استفاده از این اینترنت، خوبه تمام موانع و مشکلاتی که پیش روی شما وجود داره رو هم به دقت بررسی کنید.
با اینکه با برداشتن برخی تحریم های خزانه داری آمریکا استفاده از دیش های استارلینک در ایران محدودیتی نداره اما دقیقا مشخص نیست که در آینده این تحریم ها ممکنه مجددا گذاشته بشن یا نه. با توجه به اینکه دیش های استارلینک با توجه به لوکیشن قرار گرفته سیگنال های ماهواره ای رو دریافت میکنن، ممکنه در صورت وضع تحریم های جدید توسط آمریکا، به محض روشن کردن دستگاه، حساب کاربری شما با فهمیدن اینکه ایرانی هستید از کار بیفته، پس به این مورد هم در زمان تهیه استارلینک توجه داشته باشید.
کسانی که در ایران از این اینترنت استفاده میکنن توصیه میکنن که به هیچ وجه نباید باهاش سایتهای دولتی ایران باز بشه چون ردیابی میشه و ممکنه سازمانهای امنیتی ورود کنن. مشکل دیگهای که وجود داره اینه که یه نسخه اجارهای از استارلینک هم وجود داره که فقط توی مدت محدودی کار میکنه. متاسفانه بعضی از فروشندگان متقلب، این تجهیزات استارلینک رو برای کاربرها نصب میکنن و پول هنگفتی ازشون میگیرن ولی بعد از مدت مشخص، دیگه قابل استفاده نیست.
نتیجهگیری
اینترنت ماهواره ای استارلینک فرصت خوبی برای دسترسی نقاط دور افتاده به اینترنته. اما چون هنوز نتونسته در ایران مجوزهای لازم رو بگیره، خرید، استفاده و نگهداری از تجهیزات استارلینک، حکم خرید و فروش کالای قاچاق رو داره و ریسکش بالاست. حتی احتمال داره دستگاه قضایی و امنیتی برخوردهای شدیدی با دارندگان تجهیزات استارلینک در ایران بکنه تا درس عبرتی برای بقیه بشن و بقیه دیگه به سمتش نرن! به هر حال، اگه در شهر یا روستایی هستید که اینترنت ADSL یا موبایل وجود داره، خرید اینترنت استارلینک خیلی ضروری نیست و بهتره منتظر باشید تا موانع قانونیش برطرف بشه و بعد با خیال راحت ازش استفاده کنید.
جهت تهیه اقلام ضروری در شرایط بحرانی و حساس به این صفحه مراجعه کنید.